Yhden lammilaisen ideasta tuli koko kylän tempaus

Yhteisöllisellä sydänaskartelutempauksella Lammista tuli hetkeksi Suomen sydämellisin pitäjä.

Koululuokat, päiväkotiryhmät, yritysten työntekijät ja asiakkaat, hyvin monet lammilaiset ovat taiteilleet, askarrelleet, virkanneet, neuloneet, jäädyttäneet, piirtäneet ja kiinnittäneet viikon aikana lukemattomia sydämiä Lammin kirkonkylän keskustan puihin osana Lammin ystävänpäivän tempausta.

(Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Kuvataidekoululaisten jääsydämet ovat upeita etenkin iltavalaistuksessa. Kuva: Susanna Mattila

Tempaukselle hankki luvan Ely-keskukselta Visit Lammi -työryhmä, joka sai idean tempaukseen lammilaiselta Sanna Nurmelta. Sanna sai idean puuhun ripustettavista sydämistä kesken iltapalan laittamisen hellan ääressä.

“Kun eletään näin erikoisia aikoja, ja yhteisöllisyyden tunne on ajoittain vähän hakusassa, lähetin Lammilaiset-sivulle ehdotuksen sydänten ripustamisesta puuhun keskustassa ystävänpäiväksi ja vähän muutenkin. Oma ajatukseni oli, että varattaisiin yksi puu sydämille, ja kaikki voisivat niitä askarrella haluamistaan materiaaleista. Sydämiä voisi sitten jokainen ripustaa omaan tahtiinsa”, Sanna Nurmi kertoo.

Visit Lammin työryhmässä ideaa pohdittiin tovi, ja lupa sydänten ripustamiselle hankittiin koko Mommilantien alkupäälle Säästöpankilta ja ABC:n kylmäasemalta liikenneympyrään saakka. Ely-keskukselta saatiin ohjeet sydänten turvalliseen ripustamiseen ja ne jaettiin Lammin Ystävänpäivä-tapahtumassa Facebookissa. Työryhmä arvioi, että ripustaminen on mahdollista tehdä kokonaan kevyenliikenteenväylän puolelta, jolloin vaaratilanteita ei pitäisi aiheutua.

Päiväkodin ja kuvataidekoulun lisäksi sydämiä tehtailtiin Hakkalan ja Konnarin kouluilla, nuorisotoimessa, yhdistyksissä, kuten MLL Lammi ja yrityksissä, kuten R-kioskilla ja POP-pankki Lammin Osuuspankissa. Kuva: Susanna Mattila

Lammilaiset-sivulla ryhdyttiin heti jakamaan ideoita sydänten toteuttamiseksi, ja ensimmäiset sydämet olivat jo viikonvaihteessa roikkumassa puiden oksilla. Facebookissa ja Instagramissa Lammilaiset ja Visit Lammi seurasivat sydänten ripustelua ahkerasti. Valokuvia ja videoita Sydänten bulevardilta löytyy kummastakin.

Visit Lammi asetti leikkimieliseksi tavoitteeksi päästä sydäntempauksella Kymppiuutisten loppukevennykseen. Toistaiseksi Maikkari ei ole viesteihin reagoinut, mutta sydämiä oli ystävänpäivänä puissa jo niin paljon, että Lammia voidaan hyvällä syyllä sanoa Suomen sydämellisimmäksi pitäjäksi tänä ystävänpäivänä.

Ystävänpäivän tempauksen sydämet voivat jäädä puihin vielä Ystävänpäivän jälkeenkin, mutta viimeistään kevään siivoustalkoissa ne on tarkoitus kerätä pois. Tempaukseen haastettiin mukaan Lammin kouluja ja päiväkodit, yrityksiä Mommilantien varrelta ja kaikkia lammilaisia, jotka haluaisivat ilahduttaa kanssakulkijoita kättensä töillä.

Visit Lammin tekijät ovat iloisia tempauksen saamasta suosiosta ja saamastaan positiivisesta palautteesta. Työryhmä toivoo, että kävelylenkeillään lammilaiset kävisivät ihailemassa paitsi Mommilantien sydänkujaa, myös partiolippukunta Lammin Evonkävijöiden upeaa jäälinnaa Kalevalapuistossa.

Villin lampaan tilan sydän oli tietenkin huovutettu villasta. Kuva: Susanna Mattila

Lammin ystävänpäivän tempaus toisen kerran

Lammin ystävänpäivän tapahtumaa vietettiin viime vuonna ensimmäisen kerran. Tapahtumapäivänä lukiolaisten musikaaliryhmä esiintyi ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Sari Rautio oli lammilaisten tentattavana. Päivän aikana kuultiin musiikkiesityksiä ja yrittäjillä oli tarjoilua ja tarjouksia lammilaisissa liikkeissä.

Lammin Ystävänpäivälle haettiin Lykky ry:n järjestämällä avoimella kilpailulla logo ja graafinen ilme. Voittajologo on Pekka Vuolan suunnittelema, mutta oli vähällä jäädä koronan vuoksi käyttämättä. Ideoita Lammin ystävänpäivän koronaturvallisiksi tapahtumiksi kyseltiin Lammilaiset -sivulla Facebookissa.

Visit Lammi on melko tuore sivu Instagramissa. Sen on perustanut kahden naisen tiimi, joka on tuttu Kotiseutulehden tekijöinä: Susanna Mattila ja Maarit Vuoritie. Visit Lammin päivityksiä tekee kaksi muutakin lammilaista, jotka haluavat kertoa Lammista asuinpaikkana ja vierailukohteena. Kaikki tekevät päivityksiä omien mieltymystensä mukaan työn ja harrastustensa ohessa. Visit Lammi on yhdistetty Facebookin Lammilaiset-sivuun, joten päivityksiä voi seurata kummassakin mediassa. Käyttämällä tunnistetta #visitlammi jokainen lammilainen voi osallistua Lammin hyvien puolien esittelemiseen Instagramissa.

Sydämet saavat jäädä puihin tai ne voi hakea ystävänpäivän mentyä pois. Viimeiset sydämet siivotaan viimeistään kevään siivoustalkoissa pois.

Jääsydän Huovintien risteyksen tuntumassa. Kuva: Susanna Mattila

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: