Vuoden lammilainen 2020 on Jaakko Rautavirta

Lammin itsenäisyyspäiväjuhlan toimikunta on valinnut Vuoden lammilaiseksi 2020 Jaakko Rautavirran. Jaakko Rautavirta (s.1931) on tehnyt kotiseututyötä Lammilla koko pitkän ikänsä. Hänen mittavassa valokuvakokoelmassaan on noin 200 historiallista valokuvaa Lammin kirkonkylästä ja 500 valokuvaa Lammin soittokunnan eri vaiheista. Historiaharrastuksen lisäksi hän on Lammin soittokunnan pitkäaikaisimpia soittajia, ja käy harjoituksissa säännöllisesti. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Jaakko Rautavirta, Vuoden lammilainen 2020. Kuva: Risto Juvonen

Jaakko Rautavirta on 1960-luvulta asti tallettanut valokuvia ja tietoja Lammin kirkonkylästä. Hänen valokuvakokoelmansa kuvia on Hämeenlinnan historiallisen museon kokoelmissa ja niitä on käytetty useiden historiakirjojen kuvituksena. Rautavirta on itsekin ollut mukana toimikuntatyössä tekemässä joidenkin yhteisöjen historiakirjoja.

“Siinä näin, miten tärkeää on kerätä vanhoja valokuvia ja saada niitä talteen”, sanoo Rautavirta.

Historiaharrastuksen ohella hän on ollut mukana Lammin soittokuntatoiminnassa nuoresta saakka. Kun sodan jälkeen lakkautetun suojeluskunnan soittokunnan soittajat kokosivat Lammin torvisoittokunnan, nuori Jaakko Rautavirta lähti mukaan. Soittokunnan kolmen vuoden olemassaolon aikana hän ehti oppia perusteet ja päästä harrastukseen kiinni. Soittoharrastus jatkui, vaikka soittokuntatoiminta loppuikin vuosiksi. Kun orkesteri koottiin vuonna 1972 uudelleen, mukaan pyydettiin soittajia, joilla oli aikaisempaa kokemusta. Siitä pitäen hän on ollut Lammin soittokunnassa mukana yhtäjaksoisesti.

Historiaharrastus ja musiikkiharrastus myös nivoutuvat yhteen. Rautavirta on tutkinut soittokuntatoiminnan historiaa Lammilla aina sen alkulähteille saakka. Hän on myös tallettanut lehtileikkeitä ja valokuvia Lammin soittokunnan toiminnasta koko sen pian 50 vuotisen historian ajalta.

”Ensimmäisen kerran Lammille perustettiin soittokunta vuonna 1883. Sen perusti tänne kansakoulun opettajaksi tullut Fredrik Rosendahl. Hän oli vuoteen 1894 saakka opettajana Lammilla, ja johti soittokuntaa koko tuon ajan”, kertoo Jaakko Rautavirta.

Seuraava pidempiaikainen soittokunta Lammilla oli suojeluskunnan soittokunta, jonka jälkeen seurasi pari yritystä saada toiminta viriämään uudelleen. Vasta 1972 harrastus juurtui Lammille, ja kahden vuoden kuluttua orkesteri juhlii ensimmäistä yhtenäistä puolta vuosisataansa.

Kesällä julkaistu kirja Lammin raitin vaiheita oli yksi huipentuma historiallisten valokuvien harrastajalle. Vaikka valokuvakokoelmaa ei alunperin koottu sillä ajatuksella, että siitä tehtäisiin julkaisu, kokoelman karttuessa alkoi ajatus kirjasta vaikuttaa väistämättömältä. Kirja on saanut hyvä vastaanoton, ja yhä uudet lukijat ovat löytäneet sen. Moni kertoo palaavansa kirjan kuviin yhä uudelleen.

”Kirjaprojekti oli ikääntyneelle aika raskas, vaikka kuvia ja tietoja olikin kerättynä paljon. Tuntuu helpottavalta, kun kirja on valmis ja se on saanut hyvän vastaaanoton”, Rautavirta toteaa.

Jaakko Rautavirta tuumaa kuitenkin, että työ ei ole vielä valmis. Hän aikoo jatkaa tutkimustyötä, sillä monta kiveä on vielä kääntämättä.

”Kirjaa tehdessä huomasin, kuinka paljon on kirkonkylän menneisyydessä vielä asioita joista haluaisin löytää lisää tietoa. Haluaisin kerätä enemmän tietoa erityisesti Kirkonkylän ja lähialueen menneisyyden ammatinharjoittajista ja muista asukkaista.”

Videojulkaisu on katsottavissa täällä.

Kuva ylhäällä:
Vuoden lammilainen 2020 -tunnustus luovutettiin Jaakko Rautavirralle Peltolehdon talossa. Läsnä oli kuvassa esiintyvien henkilöiden lisäksi videolle tilanteen taltioinut Risto Juvonen. Kuva: Susanna Mattila

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: