ARS Peltolehto 2020 valmistui ehostettuun Peltolehtoon

ARS Peltolehto – Lammin taidekesä 2020 avattiin viime lauantaina. Näyttely on rakennettu tänä vuonna paikallisten taiteilijoiden, harrastajataiteilijoiden ja yhden vierailijan töistä. Teemana on Arvo “Napu” Koiviston (1918–1990) taide, joka koostuu valtaosin pienistä puisista veistoksista ja seinäreliefeistä. Kaikki nähtävillä olevat teokset ovat yksityiskokoelmista.

“Koiviston puuveistokset olisivat hukkuneet Peltolehdon maitokahvin väriseksi maalatuihin seiniin, joten pyysimme isännöitsijältä lupaa hieman maalata”, kertoo pääsuunnittelijana ja -talkoolaisena toiminut Matti Siivonen.

Puheenjohtaja Petri Silvonen valitsi värisävyn ja salien seinät saatiin maalattua juhannuksen tienoissa talkoojoukon avulla. Isossa salissa maalattiin vain pinkopahvit, mutta kahdessa pienemmässä salissa ja entisessä teorialuokassa enemmän. Kulttuuriyhdistys osti maalit itse, mutta Rautanet Lammin kauppiaat Esa Parikka ja Rauno Parikka lähtivät mukaan talkoisiin ja myivät tarvikkeet yhdistykselle erittäin edulliseen talkoohintaan. Muutakin remonttia talossa on tehty.

“Koronapandemian vuoksi olemme päättäneet pitää talossa liikkumisen yksisuuntaisena, tätä varten avattiin isosta salista oviaukko entiseen teorialuokkaan, joka myös Peltolehdon asuntosiipenä ehkä muistetaan. Näin pieni keittiötila jää kokonaan järjestäjien käyttöön”, Siivonen kertoo.

“Oviaukon avaaminen oli lopulta helppo homma, sillä seinälevyjen alta paljastui vanha pariovien aukko. Oviaukon karmit ja kynnys saatiin keittiöstä, jossa ne olivat valmiiksi irrotettuna vuosia sitten tapahtunutta saviuunien siirtoa varten. “

Taiteilijavalinnoissa on käytetty samaa logiikkaa kuin aikaisempinakin vuosina: mukaan on pyydetty ammattitaiteilijoita ja harrastajia lähiseudulta. Poikkeus joukossa on vieraileva taiteilija, brasilialaislähtöinen Luciana Mariano. Hän on yksi Naivistit Iittalassa -säätiön kesänäyttelyn taiteilijoista ja asunut Suomessa vasta pari vuotta. Peltolehdon ja Iittalan lisäksi Marianon töitä on esillä kauppakeskus Tuulosessa, Pihlajalinnan entisen toimitilan ikkunoissa.

Arvo Koiviston töitä Lykky kuulutteli Lammin Kotiseutulehdessä ja sosiaalisessa mediassa. Niitä saatiin mukaan ilahduttava määrä, ja Peltolehdon Alfrediksi nimettyyn saliin saatiin edustava kokonaisuus Koiviston töistä. Mukana ovat muun muassa Lamminhovin seinälle 1968 Napun veistämä kookas (103 x 203 cm) Juolaan – vaan ei mahlottomasti -reliefi, joka nykyisin on Pekka Kääriäisen omistuksessa. Napu ei itse viihtynyt kuvattavana, mutta piirsi itsensä vuonna 1975 yhteen hiilipiirrokseen, jonka hän omisti Auliksen pojalle Juhani Paloselle.

“Napu kertoi minulle, että isäni Aulis Palonen oli hänen paras kaverinsa kouluaikaina. Tämä teos on minulle hyvin rakas”, piirroksen näyttelyyn lainannut Juhani Palonen kertoo.

Näyttely avattiin 4.7.2020 yleisölle, mutta varsinaisia avajaisia ei järjestetä. Lykkyn Facebook-sivulla on virtuaalinen avajaishetki, jolla puheenjohtaja Petri Silvonen toivottaa vieraat tervetulleiksi ja esittelee näyttelyn lyhyesti. Järjestäjät toivovat, että liikenne Peltolehdossa pidetään yksisuuntaisena ja yleisö muistaa turvavälit. Yleisölle on järjestetty mahdollisuus käsien pesuun ja käsihuuhdetta käyttöön.

Lykky ry sai Peltolehdon talon kesänäyttelykäyttöön kolmannen kerran Hämeenlinnan kaupungilta. Rakennus on myytävien rakennusten listalta, minkä vuoksi kaupunki ei peri yhdistykseltä vuokraa talon käyttämisestä.

ARS Peltolehto – Lammin taidekesä 2020 taiteilijat ovat:

Wilma Karjalainen, Anne Konttinen, Jarmo Kukkonen, Liisa Lampola, Luciana Mariano, Eero Pöyhtäri, Petri Silvonen, Tapio Välikylä.

Yhdistyksen hallitus sai vahvistusta

Lykky ry:n sääntömääräinen vuosikokous pidettiin 9.6.2020 Untulan ravintolarakennuksen inspiroivassa ja nostalgisessa ympäristössä. Iloksemme puheenjohtaja Petri Silvonen jatkaa tehtävässä edelleen. Hallitusta vahvistettiin sääntöjen sallimissa rajoissa kahdella henkilöllä: tervetuloa mukaan Terhi Mäkinen ja Tapio Välikylä! Marjukka Vitie-Leijala jatkaa hallituksen jäsenenä, Anja Vitie sihteerinä ja Matti Siivonen varapuheenjohtajana.

Näyttely on avoinna kesäviikonloppuisin 4.7.–31.8.2020 la–su klo 13–16 (18). Muina aikoina isommille ja pienemmille ryhmille tilauksesta.
Tiedustelut: 0405281989/Susanna tai 0500703348/Matti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: