Lammin sahtimestari 2020 on Mauri Mökkälä

Kuva ylhäällä: Pekka Kääriäinen ehti vaihtaa muutaman sanan Pentti Laaksosen kanssa.

Perinteinen Pellavamarkkinapäivä valkeni Lammilla oudon hiljaisena mutta aurinkoisena. Pellavamarkkinat jouduttiin koronavirusepidemian aiheuttaman poikkeustilan vuoksi jättämään väliin, mutta sahtimestari valittiin silti.

Lammin sahtimestariksi valittiin tänä vuonna Mauri Mökkälä Liesosta. Sahtinäytteitä saatiin kilpailuun peräti seitsemän kappaletta. Tuomaristossa istuivat Jere Rauhala, Erkki J. Vilén, Päivi Kankaanmäki ja Kim Malmström. Tuomariston puheenjohtajana toimi perinteiseen tapaan Reima Numminen.

“Kärki oli hyvin tasainen, erot olivat kuitenkin selkeitä kärjen ja muiden välillä. Näytteitä saatiin nyt peräti seitsemän, kun monena vuonna niitä on tuotu vain neljä tai viisi”, iloitsi Numminen. (Juttu jatkuu kuvan jälkeen.)

Uusi lammilainen, kansanedustaja Kalle Jokinen poikkesi ostoksilla.

Eräänlaiset varjopellavamarkkinat järjesti Lammin Sahti, joka ajoi anniskeluvaunusta myymäläautoksi muokatun SOPP-kärrynsä Lammin Kopin pihaan. Myyntiaika on klo 12–18.

“Luvat toiminnalle saatiin viime maanantaina. Myyntipaikat on suunniteltu niin, että olemme aina siellä missä olisi ollut markkinat tai muu tapahtuma. Tänään olemme täällä, koska piti olla Pellavamarkkinat. Juhannuksen alla olemme Tuulosessa, ja heinäkuun ensmimäisenä viikonloppuna Lahden satamassa, jossa piti olla SOPP-festivaalit. Sieltä suuntaamme Padasjoelle sahtimarkkinoiden aikaan. Katsotaan nyt, joko loppukesästä voimme järjestää Suuret oluet pienet panimot -olutfestivaaleja”, Pekka Kääriäinen kertoi.

Suurin osa myymäläautolla käyneistä kysyi ensimmäisenä sahtia. Sahtia saadakseen täytyy edelleenkin ajella kauppakeskus Tuuloseen. Myymäläauton valikoimassa on vain pienpanimoiden oluita, siidereitä ja virvoitusjuomia. Vastaan tulee ulosmyytävien juomien suurin sallittu alkoholiprosentti, joka ei saa ylittää 5,5:n rajaa. Sahdin prosentit ovat yleensä noin 7,5.

Myymäläautolla kävi mukavasti väkeä heti avaamisesta alkaen. Pekka Kääriäinen täydentämässä tuotevalikoimaa. Myynnissä ei ollut sahtia suuresta kysynnästä huolimatta.
Sirpa Kääriäinen tiskin takana.
Lammin Sahdin myymäläauto parkkeeraa seuraavaksi Tuulosen eteen juhannusaaton aatoksi ja aatoksi. Sitten suunta on Lahteen ja Padasjoelle.

Lammin Sahti on Suomen vanhin pienpanimo. Toimintavuosia tulee tänä vuonna täyteen 35. Tuona aikana sahtia on valmistunut noin miljoona litraa. Päätoimiala on nykyisin tapahtumien järjestäminen. Suuret oluet, pienet panimot -tapahtumia on järjestetty vuodesta 2003 alkaen.

Lue Lammin Sahdin tarina Viisi tähteä -verkkolehdestä.


Teksti ja kuvat: Susanna Mattila.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: