Liikumisrajoitukset eduskunnan käsittelyyn – mökkiläisiä kehotetaan palaamaan kotiin

Karanteenin viettäminen Uudenmaan ulkopuolisella kesämökillä ei ole hyvä ajatus, ja kesämökeilleen matkanneiden uusimaalaisten on syytä lähteä takaisin kotiin mahdollisimman pian. Hallitus päätti 25. maaliskuuta 2020 rajoittaa Uudenmaan maakunnan ja muiden maakuntien välistä liikennettä perjantaista 27.3 alkaen. Rajoitukset ovat voimassa 19.4.2020 saakka.

Uusien liikkumisrajoitusten tarkoituksena on estää koronavirustartuntoja sekä hidastaa epidemian leviämistä Uudeltamaalta muualle Suomeen. Hallitus antoi liikkumisrajoituksia koskevan valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnan käsiteltäväksi 25. maaliskuuta.

Pääministeri Sanna Marin vetosi tiedostilaisuudessa kansalaisiin useaan otteeseen, että liikkumisrajoituksia noudatettaisiin vapaaehtoisesti jo ennen kuin ne ovat saaneet eduskunnan hyväksynnän. Kesämökeilleen Uudenmaan ulkopuolelle lähteneitä kehotettiin palaamaan kotiin, jotta mökkipaikkakuntien terveydenhuollon kantokyky turvattaisiin. Tartuntojen vähentämiseen ei ole muuta tietä kuin kontaktien välttäminen.

Liikkumisrajoitusten valvonta ei tule poikkeamaan poliisin päivittäisistä toimenpiteistä. Siinä missä tyypillisesti poliisi rajoittaisi liikkumista viikonloppuiltaisin puistoissa ja taajamissa järjestyshäiriöiden vuoksi, tehtäisiin samanlaisia toimia nyt laajemmassa mittakaavassa.

“Olennaista ei ole nyt se, miten poliisi valvoisi tai tulisiko sakkoja, vaan se, että meillä jokaisella on vastuu omasta käytöksestämme ja tilanteen edelleen kehittymisestä jo nyt”, poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen toteaa.

“Poliisin tehtävänä on olla kaikkien turvaaja, kaikkina aikoina. Tämä velvoite korostuu erityisesti poikkeusoloissa.”

Liikkumisrajoitusten tultua voimaan Uudenmaan asukkaiden on pysyttävä maakunnan alueella. Muiden maakuntien asukkaat eivät voi käydä Uudellamaalla. Jokaisella on kuitenkin oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen. Vapaa-ajan matkustus ei ole sallittua. Tavaraliikenteen kulkua ei uusien rajoitustenkaan aikana estetä. Rajoitukset eivät myöskään koske Uudenmaan sisäistä liikkumista.

“Kaikkien toimien tarkoituksena on ihmisten terveyden ja hengen suojelu. Rajoittamistoimilla turvaamme myös terveydenhuoltojärjestelmän kantokyvyn, jotta hoitoa on saatavilla kaikille tarvitseville. Poliisi valvoo rajoitusten noudattamista, mutta on tärkeää rajoitusten toimivuuden ja poliisin resurssien riittävyyden kannalta, että ihmiset noudattavat annettuja rajoituksia mahdollisimman hyvin”, toteaa sisäministeri Maria Ohisalo.

Kuva:
Tinttikin suuntaa kohti kotia Ormajärveltä. Kuva: Matti Siivonen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: