Koronaviruksen torjunta sulkee koulut, liikuntapaikat ja kulttuurilaitokset

Kiinassa käynnistyi alkuvuonna uuden koronaviruksen aiheuttama COVID-19 -tartuntatautiepidemia. Maailman terveysjärjestö WHO julisti koronavirusepidemian pandemiaksi 11.3.2020.

Hallitus linjasi 16. maaliskuuta 2020 lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta. Linjaukset ovat voimassa 13. huhtikuuta 2020 asti. Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot.

Lammin koululaisilla oli vielä tiistaina 17.3. normaali koulupäivä, mutta etäkouluun siirrytään keskiviikosta alkaen. Myös Hamkin ja Hamin Evon yksikön opiskelijat siirtyivät kahdeksi viikoksi etäopiskeluun viikosta 12 alkaen. Lähiopetusta annetaan vain niille 1–3 -luokkien oppilaille, joiden vanhemmat työskentelevät yhteiskunnan kannalta kriittisissä tehtävissä. Tarvittaessa opetusta aiotaan keskittää.

Päiväkodit ja esiopetus jatkavat toimintaa normaalisti, mutta tarvittaessa toimintoja keskitetään suurempiin yksiköihin. Koulujen liikuntasalit ja kaikki nuorisotilat suljetaan. Samoin museot, kirjastot ja kirjastoautot suljetaan. Hämeenlinnan liikuntahallit on sulkenut kaikki tilansa, Lammin uimahalli ja Hakkala-halli mukaanlukien. Kaikki harjoitusvuorot on peruttu.

Kaupungin terveysasemilla aletaan koronavirustilanteen vuoksi perua tai siirtää hoitajien ja lääkärien ei-kiireellisiä vastaanottoaikoja. Kanta-Hämeen keskussairaalan näytteenotto suunnataan valtakunnallisen ohjeistuksen mukaisesti sairaalahoitoa vaativiin tapauksiin ja terveydenhuollon henkilökuntaan.

Suun terveydenhuollossa perutaan tällä hetkellä riskiryhmiin kuuluvien, kiireettömien asiakkaiden aikoja. Muutoin kiireettömät ajat pyritään hoitamaan. Suun terveydenhoitoa tarvitsevat koronapotilaat ohjataan Kanta-Hämeen keskussairaalaan.

Hämeenlinnan kaupunki on määrännyt 13.3.2020 vierailukiellon kaupungin omiin ympärivuorokautisiin hoivakoteihin (ikäihmiset, vammaiset henkilöt). Lisäksi kaupunki suosittelee samanlaista kieltoa yksityisiin hoivakoteihin.

Viruksen riskiryhmiä, iäkkäitä ja sairaita, tulee suojella kaikin tavoin koronatartunnalta.

Sairaaloissa, palvelukodeissa tai iäkkäiden kotona sairaana tai edes lievästi flunssaoireisena vierailua pyydetään välttämään. Jos on hengitystieinfektion oireita ja jos on palannut ulkomailta, ei tule vierailla lainkaan. Ikäihmisten yhteisöruokailut perutaan 18.3.2020 lähtien.

Asiakastapaamiset ikäihmisten palveluissa, lastensuojelussa ja työllisyyden palveluissa hoidetaan ensisijaisesti sähköisiä työvälineitä käyttäen. Jos on pakko tavata kasvokkain, niin tapaamisen yhteydessä ei kätellä, ei olla lähikontaktissa ja huolehditaan erittäin hyvästä käsihygieniasta.

Ylen A-talk -ohjelmassa presidentti Sauli Niinistö vetosi suomalaisiin, että samalla kun joudumme ottamaan fyysistä etäisyyttä, ottaisimme henkistä läheisyyttä.

“Nyt tarvitaan sellaista ajattelua, että minä en ole tässä yksin, vaan me olemme joukolla. Toinen toistaan tukemassa.”

HUOM: Jos koet lieviä hengitystieoireita, jää kotiin sairastamaan ja vältä muiden altistamista mahdolliselle tartunnalle. Jos tilasi heikkenee, on syytä olla puhelimitse yhteydessä joko omaan terveysasemaan tai Kanta-Hämeen keskussairaalan ensiapuun. Sähköiseen Omaolo.fi -verkkopalveluun on avattu uuden koronaviruksen aiheuttaman covid-19-taudin oirearviokysely. Palvelu on käytettävissä internet-selaimella tietokoneella ja älypuhelimella.

Lammin kirjasto on suljettu koronaviruksen vuoksi 13.4. saakka.
Lammin kirjasto on suljettu, ja koko Suomi on poikkeustilassa koronavirustilanteen vuoksi.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: