Napun taidetta näytteille ensi kesänä

Taiteilija Arvo “Napu” Koivisto, jota myös elämäntaiteilijaksi voidaan kutsua, syntyi Lammilla 21.2.1918. Koivisto kuoli tammikuussa 1990. Hänet on haudattu Lammin hautausmaalle. Lammilla Arvo Koivisto tunnettiin paremmin lempinimellään Napu. Hänen isänsä J.H.Koivisto oli Lammin kunnanjohtaja vuosina 1949–1954. Arvo pääsi Lammin yhteiskoulusta vuonna 1935.

Arvo Koivisto oli monitaitoinen taiteilija. Hän teki pieniä puuveistoksia, isoja seinä- ja ovireliefejä, öljyväritöitä, grafiikkatöitä sekä lyijy- ja värikynäpiirustuksia. Hän teki yhteistyötä tunnetun pienoiskuvia veistäneen saarijärveläisen kuvanveistäjä Hannes Autereen kanssa. 1950- ja 1960-luvuilla Arvo työskenteli kullankaivajana Lapissa 3–4 vuotta. Näinäkään vuosina hän ei jättänyt taiteen tekemistä. Jos ei muuta, niin Arvo teki pieniä lyijy- ja värikynäpiirustuksia sekä luonnosteli isompien töiden aiheita. Monista lammilaisista kodeista löytyy Koiviston töitä. Yksi tunnetuimmista lienee Lammin Sahti Oy:n omistuksessa oleva puureliefi Juolaan vaan ei mahlottomasti.

ARS Peltolehto – Lammin taidekesä on järjestetty nyt jo kahtena kesänä. Lykky ry aikoo jatkaa taidekesä-toimintaa tulevanakin suvena, joko Peltolehdossa tai jossain muussa vapaana olevassa tilassa.

Ensi kesän yhdeksi teemaksi on kaavailtu näyttelyä Arvo Koiviston töistä. Tarinat teosten taustalla kiinnostavat näyttelyn järjestäjiä yhtä lailla. Miten teos on omistajalleen päätynyt? Minkälaisia muistoja teokset herättävät taiteilijasta? Teoksista voi lähettää valokuvia ja tietoja osoitteeseen lamminlykky@gmail.com. Lisäksi tarvitaan teoksen omistajan yhteystiedot sekä tieto siitä, onko teos mahdollisesti lainattavissa kesänäyttelyyn kesällä 2020.

Viimeisimmässä Lammin Kotiseutulehden numerossa Tarmo Lemola muistelee Arvo Koivistoa. Lehteä on vielä joitakin kappaleita myynnissä Lammin kirjastolla, pankeissa, Kukkakulmassa ja Kukkakimarassa Tuulosessa. Painos alkaa olla pian loppuunmyyty, mutta nopeimmat ehtivät vielä ostaa lehden omakseen.

Susanna Mattila

Artikkelin kuva ja tiedot taiteilijasta: Tarmo Lemola.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: