Jouluisesti koristeltujen kuorma-autojen taustalla murheellinen tilanne

Upean jouluisesti koristellut Kuljetusliike E. Salon kuorma-autot ovat herättäneet ansaittua huomiota sosiaalisessa mediassa. Neljä kuorma-autoa seisoo Salon kiinteistön pihamaalla Lamminraitin varrella odottamassa siirtymistä eteenpäin. Matti Salo kertoo, että autot tullaan myymään mahdollisesti ulkomaille.”Ne päätyvät ehkä Etelä-Amerikkaan, Afrikkaan tai Aasiaan”, sanoo Matti Salo.

Syy siihen, että Kuljetusliike E. Salon kahdeksasta autosta puolet myydään, on alan kannattavuusongelmat. Kehitys alkoi jo 2000-luvun alussa. Ulkomaankuljetukset ovat menettäneet kannattavuuttaan siitä lähtien. Viimeinen niitti oli ulkomaalaisten rekkojen rynnistys Suomen sisämarkkinoille.

“Ulkomaiset yrittäjät tuovat tänne tavaraa ja jäävät tänne viikoksi ajamaan meidän ajoja. Sisämarkkinoilla taas kilpailuttamisen lyhytjännitteisyys tekee kaikesta epävarmaa. Jos kilpailutettaisiinkin viideksi vuodeksi, mutta kun yleensä vain kahdeksi vuodeksi, joskus vain vuodeksi. Tästä on erityisesti tukkikuljetuksiin keskittyneille yrittäjille haittaa”, Salo kertoo.

Matti Salon mukaan ulkomaalaisten kuskien tuntipalkat ovat kuutta euroa tunti, kun suomalaisille kuljettajille on maksettava kymmenen euroa enemmän. Hankala ilmiö on esimerkiksi virolaisen vuokratyövoiman käyttäminen. Kuljetusliikkeen kuskit saattavat olla kaikki vuokratyövoimaa lahden takaa.

Suomen polttoaineiden verotus ja työehtosopimuksien pekkaspäivät, odottamisajalle määrätty kahden tunnin omavastuuaika ja ympäristömääräysten kiristyminen ovat asioita, jotka Salon mukaan kiristävät kuljetusalan yrittäjien tilannetta alenevien taksojen ohella.

“Ulkomaalaiset eivät jätä Suomeen mitään, sillä ne ajavat täällä niin kauan kuin polttoainetta riittää ja lähtevät sitten tankkaamaan halvemman polttoaineen maihin”, Salo tietää.

Kuljetusliike E. Salo ajaa hiljalleen toimintaansa alas. Matti Salon mukaan tähän asti on selvitty sillä, että kun kuljettajia on jäänyt eläkkeelle, autoja on laitettu seisomaan sitä mukaa. Nyt tilanne huonontui kerralla niin paljon, että kahdelle pitkäaikaiselle työntekijälle oli annettava lopputili kouraan. Kummankin työsuhde oli kestänyt yli 20 vuotta.

“Meidän etujamme ei tällä hetkellä kukaan aja. Mielestäni maatalouden asioitakin hoidetaan paremmin”, sanoo Matti Salo.

Susanna Mattila

Katso Matti Siivosen upeat kuvat Mikko Salon koristelemista kuorma-autoista.

 

3 thoughts on “Jouluisesti koristeltujen kuorma-autojen taustalla murheellinen tilanne

Add yours

 1. Erittäin valitettavaa, varsinkin koska iso osa Suomalaisista pitkän linja kuskeista on niitä herrasmiehiä tien päällä. Halvalla tekevät ulkomaalaiset ja suomalaisten nuorempi polvi taas on monesti vaara liikenteessä. Tosin paha heitä on moittia, koska monesti todellisuus on sama kuin bussikuskeilla. joko ajat aikataulussa tai saat potkut.

  Like

 2. Oudolta kuulostaa, vielä ole kyllä yhtään ulkomaalaista tukkirekkaa nähnyt? Se nyt on vaan näin kun on päätetty että on vapaat markkinat Euroopassa niin aivan turha valittaa jos joku ajaa hiukan halvemmalla. Se on kilpailua, sitä haluttiin, sitä saatiin ja siitä maksetaan myös hinta eri aloilla eri tavalla…

  Like

  1. Hei Aki, pieni tarkennus: jutussa ei kerrottu, että ulkomaalaiset kuljetusyrittäjät vaikeuttaisivat tukinkuljetusalaa. Juttussa kerrotaan, että lyhytjännitteinen kilpailutus on myös tukkien kuljetukseen erikoistuneiden yrittäjien kiusana. On totta, että vapaiden markkinoiden seuraustahan Matti Salon kuvaama tilanne on. Mutta miten suomalaiset voisivat päästä tekemään samoin muissa maissa? Yksi mantra, jota nykyään joka tuutissa hoetaan on, että käyttäkää lähipalveluja ja vähintäänkin kotimaisia palveluja. Mutta käytetäänkö niitä sittenkään? Vaan annetaanko aina (ja poikkeuksetta) rahan ratkaista? Vai olisiko syytä tehdä jotain muutoksia esimerkiksi työllistämiseen Suomessa? No, se jää viisaampien päätettäväksi. Yst. Susanna Mattila

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: