Vuoden lammilainen 2019 – Esko Lahti

Lujan lyöntikunkku, Esko Lahti pitää edelleen huolta, että lammilaiset voivat liikkua. Hänen uransa urheilijana alkoi 10-vuotiaana, kun hän vuonna 1954 pyöräili Liesosta Lujan verkkareissa Untulan kentän vihkiäiskisoihin kirkonkylän kupeeseen. Joku ilmoitti hänet pituushyppyyn ja siitä voidaan katsoa alkaneen hänen uransa urheilijana ja liikuntamahdollisuuksien turvaajana Lammilla.

Pian rakennettiin Lieson koulun viereen urheilukenttä, mikä lisäsi harrastusmahdollisuuksia entisestään. Urheilemaan Esko ehti, vaikka 12-vuotiaasta teki isän apuna Lieson sahalla töitä. Isä teki hukkapuulle pohjat, ja lapset pinosivat polttopuita talvea varten.

Esko Lahti kilpaili maastojuoksussa ja hiihdossa, myöhemmin pesäpallosta tuli päälaji ja Esko Lahdesta Lujan lyöntikuningas. Vuonna 1973 hän siirtyi valmentajaksi ja luotsasi Lujaa kohti mestaruussarjaa. Vuonna 1976 oltiin jo pisteen päässä tavoitteesta. Hänellä oli valmennettavanaan sekä miesten että naisten joukkueet.

“Joskus tulin kotiin pelireissulta ja vaihdoin vain kassia, kun piti saman tien lähteä toisen joukkueen kanssa reissuun”, hän muistelee.

Koko elämänsä hän on toiminut aktiivisesti urheilun harrastamisen mahdollistamiseksi sekä yhdistystoimijana että työnsä puolesta Lammin kunnan palveluksessa. Työn ja harrastuksen välinen raja on ollut hänen kohdallaan aina hyvin vaikeasti määriteltävä.

Kun Pasaapelin koulu valmistui vuonna 1969, Esko Lahdesta tuli koulun talonmies 18 vuodeksi. Hänen ehdotuksestaan Lammille palkattiin vuonna 1987 liikuntapaikkojen hoitaja, johon työhön hänet itsensä pyydettiin. Työnsä ohessa hän kouluttautui Vierumäellä ensin liikuntapaikkojen hoitajaksi ja sitten liikuntapaikkamestariksi. Eläkkeellä ollessaan hän on edelleenkin Hämeenlinnan ainoa liikuntapaikkamestari.

Liikuntapaikkojen hoitajana hän työskenteli toiset 18 vuotta, hieman virallisen eläkeiän ylikin. Esko Lahden työ kuitenkin jatkui eläkkeelle siirtymisen jälkeenkin ja jatkuu edelleenkin Lammin Lujan varapuheenjohtajana.

Liikuntakenttien hoidosta vastaavat nykyään muut, mutta edelleenkin Esko Lahti piirtää rajat peleihin Lujan puolesta. Ammattiylpeydellä liikuntapaikkoja hoitaneena häntä harmittaa, kun kentän suolauksessa pihistellään ja Untulan kentän kunto rapistuu vuosi vuodelta. Hieman valoa on tunnelin päässä, sillä Hämeenlinnan kaupunginjohtajat kuuntelivat Lahtea tarkalla korvalla Lammin seurakuntatalolla järjestetyssä iltakahvitilaisuudessa. Lahti muun muassa muistutti, että Untulan kentällähän se Kanta-Hämeen ainoa olympiakultamitalisti, Heli Rantanenkin harjoitteli. Kentälle järjestyi 100 000 euron kunnostusraha pian vierailun jälkeen.

Jos Esko ei ole sauvakävelylenkillä, hän saattaa olla yhdessä lukuisista luottamustehtävistään. Hän on ollut pitkään mukana muun muassa kunnallisisssa, ammattiyhdistyksen, Lammin Säästöpankin, urheilu-, eläkeläis- ja sotainvalidien yhdistysten luottamustehtävissä.

Ja edelleenkin hän kuljettaa legendaarisella Lujan bussilla Eläkkeensaajien matkalaisia pari kertaa vuodessa kylpylälomalle Viroon tai teatteriretkelle kotimaassa.

Esko Lahti palkittiin 29.11.2019 Lammin joulunavauksen yhteydessä Vuoden lammilainen -tunnustuksella hänen ansioistaan lammilaisten liikunnan mahdollistajana ja puolestapuhujana. Tunnustuksen myöntää Lammi-viikon ja Lammin itsenäisyyspäivän toimikunta, Lammi-standaarin lahjoittaa Lammi-Seura.

Kuvateksti:
Esko Lahti ei enää lanaa pesäpallokenttää Lujan peleihin, mutta rajat hän piirtää edelleen. Kuva Lammi-viikon puulaakipesisottelusta, taustalla lukion joukkueen pelaajia. Kuva: Päivi Lindén.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: