Liityntäpysäköintiä toriparkin sijaan, urheilukentästä Heli Rantasen kenttä

Lammin pitäjänkokouksessa toinen tunti keskusteltiin muun muassa toriparkista, kaavoituksesta, lasten leikkipaikoista ja urheilukentän kunnostamisesta.

Timo Myyryläinen kertoi keskustelleensa Linnan Kehityksen Pia Niemikotkan kanssa vaihtoehdosta torin alle rakennettavalle parkkiluolalle. Myyryläisen mukaan niin sanotusta toriparkista on varsin vähän hyötyä lammilaisille. Pitäjänkokouksessa todettiin, että rahat voisi laittaa mieluummin vanhustenhuoltoon kuin parkkiluolan rakentamiseen.

Tiedossa oli, että vastavalmistuneessa Lahden toriparkissa voisi vaikka pelata pesäpalloa, mikä kertoo jotain käyttöasteesta. Lisäksi pohdittiin, että autoilua pitäisi vähentää ja kuitenkin juuri autoille halutaan rakentaa parkkitilaa keskelle kaupunkia. Janakkalassa moottoritien varteen pysäköinti lähelle linja-autopysäkkiä on mahdollistettu. Pysäköintitilaa on jo laajennettukin.

Aapo Palonen totesi, että julkinen liikenne pitäisi ensin saada kuntoon. Nykyisillä vuoroilla työmatkat ovat monelle mahdottomuus.

“Aamuisin Lammilta lähtee melkoinen autoletka kohti kaupunkia työmatkalaisia. Lammilaisia voisi hyödyttää enemmän parkkitilat valtatien varressa ja linja-auto- ja rautatieasemilla. Aamuisin linja-autot poimisivat työmatkalaiset valtatien varrelta ja veisivät heidät rautatieasemalle tai linja-autoasemalle. Autot voisivat jäädä valtatien varteen parkkiin. Saataisiinko työryhmä pohtimaan tätä asiaa?” Timo Myyryläinen esitti.

Lammilaiset haluavat kirkonkylän keskustan viheralueille korkeamman hoitoasteen. Katukiveysten välistä kasvavat koivuntaimet ja hunningolle päästetyt istutukset ovat sapettaneet asukkaita jo pitkään.

“Yrittäjät ovat niitä koittaneet hoitaa talkoilla, mikä ei kyllä ole heidän hommansa ollenkaan”, Harri Äijälä muotoili.

Äijälää huoletti myös omakotitalotonttien vähyys tai huono laatu sekä lasten leikkipaikkojen alasajo. Yhdelle leikkipaikalle on saatu uusia leikkivälineitä, mutta niitä tarvittaisiin lisää.

Lammilaiset lapset käyvät skeittaamassa Lahdessa, Hämeelinnassa ja Hämeenkoskella, kun Konnarin parkkipaikalla olleet skeittirampit on viety pois. Kokouksessa todettiin, että kun kerran veto- ja pitovoimasta puhutaan, pitäisi huolehtia juuri lapsiperheistä. Perheelliset tarvitsevat ja käyttävät eniten palveluita.

“Kyläkokous voisi käynnistää ehdotuksen, että tehdään iso yhteinen leikkipaikka. Sitten haetaan kaupungilta apuja. Työryhmä tähän?” Timo Myyryläinen kyseli.

Omakotitontteja Lammilta löytyy paperilla, mutta Harri Äijälän mukaan siihen on syynsä, miksi ne eivät mene kaupaksi.

” Ei kai kukaan osta sellaista tonttia, jonka naapurina on teollisuusalue ja kun sinne tontille menee, uppoaa polviaan myöten”, hän sanoi.

Pia Niemikotka herätteli keskustelua Lammin keskustan elävöittämisestä. Hän arveli, että kylänraitti kaipaisi idyllisyyden palauttamista. Hän kaipasi ideoita liikenneympyrän koristamiseksi ja S-marketin ison valkoisen seinäpinta-alan koristamiseksi vaikkapa muraalilla.

“Tarvitaan Lammia yleisesti kehittävä suunnitelma, yritysten ja yksityisten asukkaiden täytyy nyt miettiä ja koota ne asiat infrasta, jotka vaativat parannusta ja täytyy saada infran budjettiin. Iittalassa haetaan esimerkiksi parhaillaan paikkaa skeittipuistolle. Siellä keskustassa kaupungilla ei ole maata, mutta Fiskarsilla on. Eli leikkipaikkoja ja muita voidaan suunnitella myös yksityiselle maalle. Näitä asioita voidaan miettiä yrittäjien kanssa Linnan Kehityksen jouluglögeillä täällä Turvantalolla”, Niemikotka esitti.

Niemikotka esitti myös, että Untulan kenttä pitäisi nimetä Heli Rantasen kentäksi, nyt kun sitä aletaan kunnostaa. Pitäjänkokouksessa sovittiin, että Helin tunteva henkilö on häneen asiassa yhteyksissä. Ajatukseen juoksuradoista sateenkaaren väreissä kokouksessa suhtauduttiin varauksella, vaikka usein juuri hullulta tuntuvista ideoista on tullut lopulta matkailuvaltti.

Yrittäjien jouluglögit keskiviikkona 4.12. klo 17-19 Turvantalolla, Mommilantie 7, Lammi. Keskustelun aiheena Lammin alueen elinvoimasta – mitä toimenpiteitä tarvitaan talouskasvuun yritysten näkökulmasta. Järj. Lammin Yrittäjät, Linnan Kehitys ja ProAgria sekä Lammin pitäjänkokouksen aktiivit.

Kuvassa 7.11. pidetyn pitäjänkokouksen osallistujia. Teksti ja kuva: Susanna Mattila

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: