Kansallispuvun syntymäpäivää juhlittiin Untulassa

Untulan tanssilavalla tuuletettiin kansallispukuja kansallispuvun syntymäpäivän, 5. elokuuta kunniaksi. Untulaan kokoontui noin 70 henkeä, joista lähes 30:lla oli puku päällä. Karjalaisten pukujen sekä Lammin ja Hauhon pukujen lisäksi nähtiin harvinaisuuksia, kuten Äyrämöispuku, Kivennavan savakkopuku, Hattulan puku ja Tuuloksen puku.

Monet puvuista olivat perintöjä äideiltä, isoäideiltä tai anopeilta. Moni oli myös tehnyt pukunsa itse. Niin myös lammilaissyntyinen Anu Ahola, joka oli tullut tuuletukseen Orimattilasta.

“Sukuni on vähän sieltä ja täältä, mutta olen opiskellut Mustialassa. Siksi tein itselleni Tammelan puvun. Siihen oli myös varsin helppo saada tarvikkeet. Tein sen ihan juhlapuvuksi itselleni. Tänne tulin katsomaan erityisesti Lammin pukua, sillä haluaisin tehdä sellaisen vielä,” Ahola kertoi.

Kaija Salmela toi mukanaan Hattulan puvun, jonka oli tehnyt itselleen 1990-luvulla. Hattulan puku on yksi harvinaisista puvuista, joita ei ole kovin montaa tehty.

“Yritimme saada ryhmää kokoon tekemään Hattulan pukuja, mutta ei ollut tarpeeksi kiinnostusta,” Salmela kertoi.

Sinikka Häppölällä oli yllään Tuuloksen puku, joita on tehty vuoden 1953 jälkeen yhteensä 30 kappaletta. Tämän Häppölä oli saanut selville, kun alkoi ystävineen selvittää puvun historiaa. Tuuloksen pukuun ei enää saa tarvikkeita, mutta nyt on tekeillä kangasta sekä pukuun että liiviin.

“Tuuloksen puku on niin sanottu tarkastamaton puku. Otimme selvää, mitä tarkastaminen maksaisi. Se on niin kallista, ettei meidän rahat siihen riitä. Yksi Tuuloksen puku oli myynnissä ja ostimme sen. Se on nyt lahjoitettu Jyväskylään kansallispukumuseoon,” Häppölä kertoi.

Hattulan ja Orimattilan lisäksi tuuletukseen osallistui tuulettajia myös Hämeenlinnasta, Hauholta ja Tuuloksesta lammilaisten osallistujien lisäksi. Tapahtuman järjesti Lykky ry.

kansallispuvut_rauni
Rauni Saarinen Hauholta tuli tuuletukseen haitari kainalossa, ja ilahdutti tuulettajia musiikilla. Hänellä oli yllään tädin perintönä saatu Tuuterin puku. Kuva: Susanna Mattila, yhteiskuva ylhäällä: Matti Siivonen

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: