ARS Peltolehto rakentuu

ARS Peltolehto -kesänäyttely saa jatkoa tulevana suvena. Peltolehdon talo täytetään lammilaisten tai lammilaislähtöisten taiteilijoiden töillä, mutta myös Lammi-muistoilla. Näyttelyn aikana on jälleen tarkoitus koota lammilaisia yhteen muistelemaan mennyttä Lammia ja keskustelemaan vanhoista ajoista. Mukana yhteistyössä on viime kesäiseen tapaan Ajan patina -hanke. Jaakko Rautavirran valokuviinkin palataan näyttelyn aikana.

Peltolehdon taiteilijat ovat osin tuttuja viime kesältä, mutta uusiakin nimiä on luvassa. Lammilaislähtöinen kivenveistäjä Antero Koskinen tuo näyttelyyn muutamia töitä. Koskinen lahjoitti veistoksensa Puun aihe siemenessä tänä keväänä Lammin kirjastolle.

Eeva-Kaisa Takala Hämeenkosken Saapaskylältä tuo kolme työtään, jotka on edellisen kerran nähty Galleria Duetossa Helsingissä viime syksynä. Lisäksi mukaan ovat lupautuneet ainakin Wilma Karjalainen, Anne Konttinen, Miia Koskinen, Eero Pöyhtäri, Seija Salminen ja Petri Silvonen. Valokuvia näyttelyyn saadaan kolmelta valokuvaajalta, joiden joukossa Matti Siivonen.

Näyttelyn ripustuksesta vastaa viime vuotiseen tapaan Petri Silvonen. Silvonen on lammilainen paluumuuttaja, taiteilija jonka työhuone on ollut jo toista vuotta Lammilla pitkän Turun jakson jälkeen.

Petri Silvonen on myös Lammille vastaperustetun Lammin kotiseutu- ja kulttuuriyhdistys ry:n (työnimeltään Lykky) puheenjohtaja. Yhdistys julkaisee jatkossa Lammin Kotiseutulehteä ja järjestää tapahtumia ja tilaisuuksia ja on myös ARS Peltolehdon takana.

“Lammin kotiseutu- ja kulttuuriyhdistys pyrkii nimensä mukaisesti järjestämään kotiseutuun ja kulttuuriin liittyvää toimintaa Lammilla. Jäseneksi pääsee kuka tahansa ja jäsenmaksun maksaneet saavat jäsenetuna Lammin Kotiseutulehden kotiin postitettuna,” puheenjohtaja kertoo.

Yhdistyksen ensimmäinen voimainponnistus on ARS Peltolehto 2019 -näyttely. Peltolehto on tänäkin vuonna mukana 8.6. järjestettävässä Avoimet kylät -päivässä yhtenä käyntikohteena. Peltolehtoon on kutsuttu kaikki Lammin kylät esittäytymään jollain sopivaksi katsomallaan tavalla. Mukaan ovat ilmoittautuneet ainakin Kataloisten kyläyhdistys, jolla on ohjelmaa myös omalla kylällä, Sydänlammin kyläyhdistys ja yksi näyttelyn taiteilijoista, Seija Salminen. Hän kertoo omasta lapsuudestaan 1950- ja 60-luvulla Lammin Arrankorven kylässä.

Ajan patina -hanke on mukana yhtenä päivänä. Päivä on omistettu lammilaisten muistoille kirjastosta, joka toimi Peltolehdon talossakin pitkään. Lammin nykyinen kirjastorakennus täytti tänä keväänä 30 vuotta, joten lainastomuistot ovat juuri nyt ajankohtaisia.

Yhdistys järjestää Pellavamarkkinoilla mahdollisuuden käydä Lammin entisessä kunnantalossa muistelemassa entisiä aikoja ennen kuin talo puretaan pois. Kunnantalossa työskennelleitä on lupautunut oppaiksi klo 12-14 väliseksi ajaksi.

Lammi-viikolle 18.8.-25.8.2019 on tulossa yhdistyksen järjestämänä luento Lammin juutalaisista, vierailu- ja muisteluhetki Lammin vanhassa sairaalassa, sekä Lammi ennen vanhaan -päivä yhdessä samannimisen Facebook-ryhmän kanssa. Päivän aikana kierretään kävelylenkki kirkonkylällä katsellen vanhoja valokuvia verraten mennyttä nykyisyyteen sekä Juha Riihirannan luento Lammin asutuskehityksestä.

Ovet Peltolehtoon avautuvat ensimmäisen kerran 1.6. klo 11 ja ovat avoinna aina 20.6. saakka muina päivinä paitsi sunnuntaisin ja maanantaisin. Avajaishetkeen kokoonnutaan 4.6. klo 18.

Peltolehdon käyttö näyttelytilana on mahdollista Hämeenlinnan kaupungin tuella. Rakennus on edelleen myynnissä, joten kaupunki ei voi vuokrata tilaa, mutta antaa sen lyhytaikaiseen näyttelykäyttöön ilmaiseksi.

ARS Peltolehto 2019 – Lammin taidekesä 1.6.-20.6.
Avoinna ti-la 11-15
4.6. klo 18 Avajaishetki
6.6. klo 12-14 Lainanpäivänä lainastoon, Ajan patina -hankkeen kansankirjastomuistojen muisteluhetki.
8.6.2019 klo 11-15 Avoimet kylät -kohde: Lammin kylät esittäytyvät
Muista tapahtumista ilmoitetaan myöhemmin.

Avoinna myös Lammi-viikolla 18.8.-25.8.

Kuvateksti:
Peltolehdon talo toimii tänäkin kesänä taiteen ja kotiseutumuistojen tyyssijana. Näyttelyssä on mukana muun maussa maalauksia Eeva-Kaisa Takalalta ja veistoksia Antero Koskiselta. Kuva: Matti Siivonen

Lisätietoja: Matti Siivonen p. 0500703348 tai Susanna Mattila p. 0405281989

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Up ↑

%d bloggers like this: